Romanii au de doua ori mai multe credite decat economii; in Germania si Austria raportul este 1 la 3 (studiu)

Data publicarii: 02-04-2014 | Finante-Banci

In Romania, exista de doua ori mai multe credite decat economii, raport care se mentine de aproximativ patru ani, in timp ce in Germania si Austria raportul intre imprumuturi si produse de economisire este de 1 la 3, reiese dintr-un studiu GfK care analizeaza piata bancara si pe cea a asigurarilor din 16 tari din Europa Centrala si de Est.

La polul opus se afla Serbia, Ucraina si Turcia, tari in care creditele depasesc economiile de 4,7 ori, 3,3 respectiv 3 ori.

'In 2007 — 2008 (in Romania — n.r.) erau de aproape trei ori mai multe credite decat economii, insa recesiunea a schimbat datele problemei. Pe de o parte, conditiile de creditare au devenit mai drastice. Pe de alta parte, perioada de la inceputul anului 2009, cand dobanzile pentru depozite au fost foarte ridicate, a adus mai multe persoane catre banci in detrimentul altor metode de economisire', reiese din studiul GfK, transmis, miercuri, AGERPRES.

Din punct de vedere al numarului de clienti, atat creditele cat si produsele de economisire se afla pe o panta descendenta pe care au intrat inca din 2009. 'Totusi, suma economisita in banci continua sa creasca usor, chiar daca numarul celor care contribuie la aceasta suma se diminueaza. Un factor important care duce la aceasta scadere il reprezinta ratele dobanzilor, din ce in ce mai mici. In acelasi timp, multe persoane economisesc pe termen scurt sume relativ mici, cu un scop precis — de exemplu, cumpararea unui produs electrocasnic — sume pe care ulterior le folosesc in numerar. In aceasta situatie, castigul din dobanzi este considerat nesemnificativ sau chiar anulat de comisioane', sustine Anca Zamfirescu, Senior Research Consultant GfK Romania.

In 2013, clientii bancilor au fost mai prudenti in privinta contractarii unui nou imprumut de la banca. 'Chiar si intr-un context economic stabil, in care salariile reale au ramas relativ constante timp de un an, oamenii simt nesiguranta cand se gandesc la viitorul lor si sunt refractari in ceea ce priveste riscul pe care trebuie sa si-l asume luand un nou credit', se precizeaza in studiul citat.

Continuarea, pe AGERPRES.