Bancile sunt reticente la creditarea firmelor si din cauza recuperarilor reduse din insolvente

Data publicarii: 02-04-2014 | Finante-Banci

Gradul mic de recuperare a datoriilor de catre banci de la companiile intrate in insolventa are impact asupra politicii ulterioare a institutiilor de credit fata de firme in ceea ce priveste finantarea acestora, apreciaza Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank Romania.

"Din datele pe care le avem, aproape 90% din societatile in insolventa au ajuns in faliment, iar sumele recuperate nu reprezinta mai mult de 2-2,5% din totalul masei credale. Acest lucru ne pune pe ganduri pentru ca bancile intra in jocul insolventei ca un creditor garantat, iar daca in aceasta pozitie nu poti sa recuperezi, pierderile se regasesc mai devreme sau mai tarziu in politica pe care o banca o are fata de societatile comerciale", a declarat Oprescu miercuri la o conferinta pe teme fianciare.

El apreciaza ca este nevoie de o revenire la principii de disciplina financiara mult mai puternica, astfel incat bancile sa nu priveze de credite clientii fezabili, din cauza practicilor "nesanatoase" ale unor firme care s-au folosit de legea insolventei pentru a-si proteja probabil bunuri personale.

Blocajul produs in economie de firmele intrate in insolventa este estimat la 25 miliarde euro, cu o pondere de aproximativ 20% din Produsul Intern Brut, de circa 140 miliarde euro.

Volumul creditelor acordate de banci si institutii financiare nebancare companiilor care se afla in insolventa in prezent este de 5,4-5,5 miliarde euro, reprezentand 10% din totalul creditului neguvernamental.

Presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, Florin Danescu, a precizat ca, din cele 25 de miliardeeuro, 5,4 miliarde euro revin creditorilor bancari, zece miliarde euro statului, iar restul altor companii din economie.

Continuarea, pe Mediafax.