Bancherii ar inghiti o lege a falimentului personal cu conditia sa nu fie populista si sa nu duca la abuzuri

Data publicarii: 03-04-2014 | Finante-Banci

Legislatia privind insolventa persoanelor fizice este o necesitate si va exista si in Romania, probabil, in viitorul apropiat, insa aceasta nu trebuie sa dea nastere la abuzuri si la cresterea indisciplinei financiare ca in cazul insolventei companiilor, fenomene care au influentat nefavorabil strategiile de creditare ale bancilor, considera Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank.

„Legislatia privind insolventa persoanelor fizice este o necesitate. Cred ca, in conditiile in care exista o astfel de legislatie in toate tarile UE, va exista si in Romania, probabil in viitorul apropiat. Dar, trebuie sa avem grija ca noua legislatie sa nu poata sa fie exploatata in aceeasi masura ca legislatia privind persoanele juridice.

Sa ne asiguram ca prin legislatie vor avea parte de protectie cei care nu pot intr-ade¬var sa plateasca“, spune Oprescu.

In scrisorile de intentie transmise in ultimii ani catre FMI, autoritatile s-au angajat sa nu promoveze legea falimentului personal. Ban¬cherii s-au opus la tentativele anterioare de reglementare a falimentului personal, exprimandu-si ingrijorari legate de o posibila crestere a indisciplinei in randul debitorilor, respectiv de cresterea tentativelor de frauda. In conditiile in care nu exista o legislatie privind insolventa persoanelor fizice, romanii nu beneficiaza de nicio forma de protectie in fata creditorilor odata ce ajung in situatia de a nu-si mai putea onora obligatiile financiare. Clientii nu au optiunea de restructurare a datoriilor printr-o procedura de faliment supravegheata judiciar, cu protectie fata de banci.

Continuarea, in ZF.