Strainii au scos doua miliarde de euro de pe piata titlurilor de stat din primavara anului trecut

Data publicarii: 04-04-2014 | Finante-Banci

Volumul detinerilor de obligatiuni de stat in lei si euro ale nerezidentilor a coborat in prima luna a acestui an sub pragul de 5 mld. euro, in timp ce ponderea strainilor in portofoliul intern de datorie publica a scazut la 19,7%, cu opt puncte procentuale sub varful istoric atins in mai 2013.

Piata locala a resimtit in ianuarie 2014 efectul turbulentelor care au lovit mai multe piete emergente, retragerile de capital strain fiind vizibile si la nivelul cursului leu/euro care sarise spre 4,55 lei/euro.

Pe tot parcursul lui 2013 de¬tinerile strainilor pe piata interna a titlurilor de stat se situasera la peste 5 mld. euro dupa saltul de doua miliarde de euro inregistrat chiar in ianuarie pe fondul vestilor privind includerea Romaniei intr-unul dintre indicii de piete emergente ai gigantului american JP Morgan. Prima-vara trecuta adusese o creste¬re puternica a interesu¬lui in¬ves¬titorilor straini, atrasi inclusiv de randa¬men-tele inca ridicate, astfel ca in luna mai portofoliul nerezidentilor ajunsese la aproape 7 miliarde de euro. Tensiunile de pe pietele internationale antrenate inclusiv de temerile privind retragerea stimulilor monetari din partea Fed au determinat o inversare de directie in urmatoarele luni. In toamna portofoliul investitorilor straini se stabilizase pe la 6 mld. euro, pentru ca in decembrie sa coboare la 5,1 mld. euro.

SURSA: ZF.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: