Parlamentarii ii scapa pe bancheri de legea clauzelor abuzive, pe care au pierdut mii de procese cu clientii

Data publicarii: 04-04-2014 | Finante-Banci

Un proiect de lege aprobat de Senat cu amendamentele bancherilor isi propune sa modifice legea clauzelor abuzive in favoarea bancilor si in detrimentul clientilor. Printre modificarile propuse, clauzele abuzive referitoare la dobanzi si comisione vor fi mai greu de atacat, si nu vor mai putea fi scoase din contract, rolul asociatiilor va fi limitat, si clientii vor trebui sa vina la Bucuresti daca au nemultumiri cu banca.

Un proiect al PSD depus in septembrie 2013 isi propune sa modifice legea clauzelor abuzive. Proiectul a trecut deja de Senat, cu amendamente depuse de Asociatia Romana a Bancilor (ARB).

Proiectul spune ca instantele nu vor mai putea elimina clauzele contractuale care se refera la pretul contractelor – in cazul contractelor bancare, asta inseamna dobanzi si comisioane -, ca actiunile pentru eliminarea clauzelor abuzive vor putea fi initiate doar de catre presedintele ANPC, in timp ce drepturile asociatiilor vor fi limitate drastic. De asemenea, toti consumatorii care vor sa dea banca in judecata vor trebui sa vina la Bucuresti, la tribunalul specializat, chiar daca locuiesc in Pitesti sau Dorohoi. Totodata, conditiile in care o clauza va putea fi declarata abuziva sunt inasprita, fiind necesara analiza cumulativa a mai multor criterii.

Legea 193/2000, derivata dintr-o directiva europeana, a fost introdusa intr-o forma primara in timpul mandatului de premier a lui Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale de dupa 1989.

Actul normativ relgementeaza contractele incheiate intre comercianti (numiti profesionisti, mai nou) si consumatori si contine o serie de prevederi pe care instantele si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor se bazeaza cand decid daca o clauza contractuala este sau nu abuziva.

Continuarea, pe Economica.