Draghi: BCE va utiliza orice masuri neconventionale disponibile pentru a lupta impotriva inflatiei scazute

Data publicarii: 04-04-2014 | Finante-Banci

Banca Centrala Europeana (BCE) va utiliza orice masuri neconventionale pe care le are la dispozitie pentru a se asigura ca nivelul scazut al inflatiei nu se va mentine prea mult timp in zona euro, a afirmat joi presedintele BCE, Mario Draghi, dupa ce in martie rata anuala a inflatiei in zona euro a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii peste patru ani, transmite Reuters.

Luni, Eurostat a anuntat ca rata anuala a inflatiei in zona euro a continuat sa scada in luna martie pana la 0,5%, de la nivelul de 0,7% inregistrat in februarie, fiind a sasea luna in care nivelul inflatiei este sub 'nivelul periculos' de sub 1% descris de Draghi.

Acesta a estimat ca preturile de consum vor creste aproape de 2% pana la sfarsitul anului viitor, iar riscul deflatiei ramane limitat.

Consiliul guvernatorilor BCE se asteapta la o perioada prelungita cu un nivel scazut al inflatiei, a explicat Draghi, si daca acest interval se prelungeste, Banca Centrala Europeana va adopta masuri.

'Vom monitoriza cu atentie evolutiile si vom lua in considerare utilizarea tuturor instrumentelor pe care le avem la dispozitie', a afirmat presedintele BCE.

Acesta a adaugat ca la sedinta de politica monetara de joi a fost luat in discutie si un program de relaxare cantitativa (QE), pentru a stimula cresterea economiei zonei euro.

Declaratiile lui Mario Draghi vin dupa ce joi Banca Centrala Europeana a decis sa mentina neschimbata dobanda de politica monetara la nivelul record de 0,25%.

SURSA: Economica.