Obligatiunile ipotecare vor putea fi garantate cu credite care nu depasesc 80% din valoarea imobilului

Data publicarii: 08-04-2014 | Finante-Banci

Obligatiunile ipotecare emise de institutiile de credit vor putea fi garantate cu credite pentru investitii imobiliare care nu depasesc 80% din valoarea de referinta a imobilului adus in garantie pentru creditele imobiliare rezidentiale si 60% pentru alte credite imobiliare, potrivit proiectului noii legi a emisiunii de obligatiuni ipotecare, publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

De asemenea, la momentul includerii in portofoliul de creante imobiliare cu care se garanteaza obligatiunile ipotecare, fiecare credit nu trebuie sa inregistreze intarziere la plata, iar ulterior, pe durata mentinerii in portofoliul de creante, sa nu inregistreze o intarziere la plata mai mare de 15 zile.

Valoarea actualizata a elementelor componente din portofoliul de creante trebuie sa depaseasca valoarea actualizata a obligatiilor de plata asumate prin realizarea tuturor emisiunilor de obligatiuni ipotecare, pe intreaga durata de viata a obligatiunilor, cu procentul prevazut in prospect sau, dupa caz, in documentul de oferta care atesta conditiile emisiunii, care nu poate fi mai mic de 2%, astfel incat detinatorii de obligatiuni ipotecare sa fie garantati in orice moment cu portofoliul de creante pana la scadenta obligatiunilor ipotecare.

Autoritatile romane s-au angajat fata de Fondul Monetar International si Comisia Europeana sa trimita Parlamentului, pana la finalul lunii martie 2014, proiectul legii care reglementeaza emiterea de obligatiuni ipotecare. Vechea legislatie in acest domeniu este din 2006, anterior declansarii crizei economice si financiare mondiale.

Continuarea, in Capital.