Raiffeisen Bank va inchide toate sucursalele sale din Crimeea pana in 15 aprilie

Data publicarii: 08-04-2014 | Finante-Banci

O subsidiara a Raiffeisen Bank International (RBI) va inchide toate sucursalele sale din Crimeea pana la mijlocul acestei luni, in urma anexarii peninsulei de catre Rusia, a anuntat grupul bancar austriac, transmite Reuters.

Ucraina si statele occidentale nu recunosc acapararea Crimeii de catre Rusia, iar companiile active in regiune nu stiu cum vor fi afectate afacerile lor din cauza acestor tensiuni.

Raiffeisen Bank Aval, la care Raiffeisen Bank International detine 96,41% din actiuni, va inchide pana in 15 aprilie si ultimele sase din cele 32 de sucursale pe care le detine in Crimeea, a declarat un purtator de cuvant al grupului bancar austriac pentru Reuters.

'Vom inchide intr-adevar toate sucursalele noastre din Crimeea', a anuntat oficialul RBI, fara a oferi detalii suplimentare.

Vineri, grupul american McDonald's a anuntat suspendarea activitatii la restaurantele sale din Crimeea 'din motive legate de fabricatie', dar spera sa-si reia operatiunile de indata ce va fi posibil. Cel mai mare lant de restaurante din lume a anuntat ca va oferi locuri de munca angajatilor sai din Crimeea in alte locatii McDonald's din Ucraina si ii va ajuta la relocare.

Anexarea, luna trecuta, a Crimeii de catre Rusia a declansat cea mai grava criza in relatiile Est-Vest de la sfarsitul razboiului rece. Occidentul a impus sanctiuni asupra unor oficiali rusi si oameni de afaceri apropiati presedintelui Vladimir Putin. NATO a decis suspendarea cooperarii cu Rusia si si-a intensificat actiunile de sustinere si asigurare a aliatilor din flancul estic si baltic al Aliantei. Rusia a cerut explicatii NATO pentru intensificarea actiunilor sale in Europa de Est.

Bancile austriece sunt cele mai expuse la riscul rusesc prin intermediul subsidiarelor lor locale, iar la nivel regional bancile europene au o expunere directa mai mare pe Rusia decat bancile din SUA si Asia, se arata intr-un raport al agentiei de evaluare financiara Fitch Ratings, publicat saptamana trecuta.

Continuarea, pe Economica.