Dobanzile la creditele in lei au scazut la nivelul celor din statele din regiune

Data publicarii: 08-04-2014 | Finante-Banci

Dobanzile la creditele noi in lei au scazut la valori similare cu cele din statele din regiune, mai putin cele pentru companiile nefinanciare si mai mult pentru populatie, semn ca mecanismul de transmisie a ratei dobanzii de politica monetara functioneaza, a declarat luni Dorina Antohi, directorul Directiei Politica Monetara din Banca Nationala a Romaniei, in cadrul simpozionului 'Transformari in economia romaneasca'.

 Suntem pe primul loc cu dobanzile la creditele pentru companii nefinanciare si pe ultimul loc la creditele de consum pentru populatie', a explicat Dorina Antohi. La creditele pentru locuinte, dobanzile sunt peste cele din Cehia si zona euro, dar sub cele din celelalte tari din regiune.

Dobanzile pentru creditele firmelor raman mai ridicate pentru ca 60% din credite sunt de valoare mica, destinate IMM-urilor. In plus, in acest caz, dobanzile raman mai ridicate din cauza riscului de credit asociat de banci diferitelor categorii de companii.

'Pe segmentul populatie, insa, atat ratele de dobanda cat si marjele practicate se plaseaza la valorile cele mai scazute din regiune', a mai spus Dorina Antohi. In opinia sa, diminuarea in perspectiva a marjelor pentru creditele acordate societatilor nefinanciare ar putea veni prin multe canale, unul dintre acestea fiind avansul procesului de curatare a bilanturilor bancilor si a celui de ajustare a bilanturilor companiilor nefinanciare, si imbunatatirea perceptiei de risc a institutiilor de credit. De asemenea, ea sustine continuarea reducerii diferitelor categorii de costuri ale institutiilor de credit, extinderea si implementarea continua a programelor destinate sustinerii IMM-urilor si sporirea per ansamblu a intermedierii financiare.

SURSA: Economica.