Financial Times: Bucurestiul se indreapta spre o revenire mai rapida decat vecinii sai

Data publicarii: 09-04-2014 | Finante-Banci

Capitala Romaniei, Bucurestiul, se indreapta spre o revenire mai rapida decat vecinii sai, scrie intr-un editorial Financial Times.

Daca mentionati Bucurestiul, multe persoane din Europa de Vest isi vor aminti caderea fostului dictator Nicolae Ceausescu in 1989 si de saracia care a cuprins tara atunci cand s-a luptat sa se debaraseze de trecutul comunist.

Aceste imagini apartin insa unei alte epoci, povesteste Adrian Barbu, 64 de ani, un om de afaceri roman stabilit in Elvetia, care viziteaza acum in mod regulat capitala - orasul tineretii sale - in cadrul activitatii sale de patron al unei firme de consultanta farmaceutica.

'La sate, poate nimic nu s-a schimbat, insa Bucurestiul este o lume diferita. Este, intr-adevar, un loc destul de occidental, cu zgarie-nori, mall-uri, birouri si hoteluri. Bucurestiul are acelasi nivel de lux pe care l-ai putea avea in orice oras vest-european', adauga el, impartasind ideea multora dintre actorii din sectorul imobiliar pentru spatiile comerciale.

'Imaginea generala a Romaniei in strainatate, in special in randul acelora fara un trecut local, este una proasta, insa companiile si angajatii acestora, care au lucrat, de fapt, aici sunt in general multumiti', explica Gijs Klomp, managing director la JLL, o firma de consultanta in domeniul imobiliar.

Klomp aminteste de companii care, dupa o investitie initiala, s-au extins, pe baza unei prime experiente favorabile. 'Este vorba de Renault (constructorul francez de automobile), care a cumparat fabrica de automobile Dacia si, ulterior, a investit masiv in Romania, inclusiv in facilitati de cercetare si dezvoltare', explica el.

Continuarea, pe Economica.