Finanţare mai scumpă şi retrageri de depozite la băncile din Rusia, în contextul crizei din Ucraina

Data publicarii: 09-04-2014 | Finante-Banci

Băncile din Rusia se confruntă cu creşterea costurilor de finanţare şi reclamă retrageri de depozite în contextul crizei din Ucraina, care a redus lichiditatea pe piaţa financiară locală şi a determinat deprecierea rublei cu 7,9% în primul trimestru.

Băncile comerciale au împrumutat până la 493 miliarde ruble (13,9 miliarde de dolari) în luna martie prin operaţiunile de swap în valută derulate de banca centrală, cel mai ridicat rulaj din ultimii cinci ani, potrivitdatelor Băncii Rusiei, citate într-o analiză Bloomberg. Totodată, băncile au atras până la 3 miliarde ruble (83,9 milioane de dolari) prin operaţiunile repo derulate în martie de banca centrală, care oferă costuri mai scăzute faţă de tranzacţiile swap în valută.

Operaţiunile repo presupun mobilizarea activelor de calitate drept colateral, în lipsa cărora băncile sunt nevoite să acceseze lichiditate prin operaţiuni swap, mai costisitoare.

Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, reclamă lichiditatea scăzută în monedă locală de pe piaţă, situaţie generată şi de retrageri semnificative de depozite.

SURSA: Mediafax.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: