Polonia: Banca centrală menţine dobânda la un minim istoric pentru a noua lună consecutiv

Data publicarii: 09-04-2014 | Finante-Banci

Banca NaÅ£ională a Poloniei a decis, miercuri, să menÅ£ină dobânda de politică monetară la un minim record, pentru a nouă lună consecutiv, în condiÅ£iile în care inflaÅ£ia rămâne la un nivel redus iar creÅŸterea economică înregistrează o accelerare peste aÅŸteptări, transmite Bloomberg.

Comitetul de politică monetară de la Narodowy Bank Polski a menÅ£inut dobânda cheie la nivelul record de 2,5%, în linie cu estimările tuturor celor 26 de analiÅŸti intervievaÅ£i de Bloomberg. Guvernatorul Marek Belka va organiza o conferinţă de presă la ora 16,00, pentru a explica decizia Băncii centrale a Poloniei.

Luna trecută, Banca NaÅ£ională a Poloniei a anunÅ£at că se va abÅ£ine să modifice costul creditului, cel puÅ£in până la finele celui de al treilea trimestru, din cauza unei combinaÅ£ii între creÅŸterea limitată a preÅ£urilor ÅŸi relansarea moderată a economiei.

Potrivit celui mai recent raport de inflaÅ£ie, creÅŸterea preÅ£urilor nu va ajunge la Å£inta de 2,5% avută în vedere de Banca Centrală înainte de sfârÅŸitul lui 2016. De asemenea, Banca centrală ÅŸi-a modificat estimările de creÅŸtere economică pentru acest an până la 3,6% de la 2,9% cât estima în luna noiembrie. Astfel, cea mai mare economie din Europa de Est va înregistra în acest an o creÅŸtere dublă faţă de avansul de 1,6% înregistrat anul trecut.

Săptămâna trecută, guvernatorul Narodowy Bank Polski, Marek Belka, estima că în primul trimestru al acestui an creÅŸterea economică a fost mai mare de 3% adăugând că majoritatea membrilor comitetului de politică monetară sunt în favoarea menÅ£inerii nemodificate a dobânzii până la finele anului.

SURSA: Economica.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: