Firmele de asigurare, supravegheate de un urmărit penal pentru trafic de influenţă

Data publicarii: 10-04-2014 | Finante-Banci

Urmărit penal pentru fapte legate direct de funcţia pe care o deţine, Corneliu Moldoveanu, vicepreşedinte pe zona de asigurări la Autoritatea de Supraveghere Financiară, continuă să îşi exercite atribuţiile. ASF spune că doar parlamentarii pot decide o eventuală suspendare în timp ce parlamentarii aşteaptă să fie sesizaţi de noul preşedinte al Autorităţii al cărui mandat intră în vigoare pe 1 mai.

Deşi este urmărit penal pentru fapte legate direct de poziţia de supraveghetor al pieţei asigurărilor, Corneliu Moldoveanu continuă să ocupe funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară. Situaţia celui mai tânăr membru al Autorităţii (doar 40 de ani) este cu atât mai specială cu cât alte trei persoane implicate în respectivul dosar au fost suspendate din ASF şi, ulterior, au părăsit prin demisie funcţiile pe care le deţineau. Doi dintre aceştia (Dan Radu Ruşanu, fost preşedinte şi Marian Mîrzac, fost membru neexecutiv, erau, asemeni lui Moldoveanu, membri ai consiliului ASF). Corneliu Moldoveanu nu a putut fi contactat telefonic pentru lămuriri însă am primit explicaţii de la departamentul de comunicare al instituţiei. “Legitimitatea calităţii de Vicepreședinte este conferită de numirea domnului Corneliu Moldoveanu în această funcție de către Parlamentul Romaniei iar începerea urmăririi penale are ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului și nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, punctează cei de la ASF.

Parlamentarii aşteaptă să fie sesizaţi de ASF. Moldoveanu rămâne pe funcţie încă cel puţin încă 20 de zile

Situaţia vicepreşedintelui ASF este prinsă într-un cerc vicios. Mai clar, Autoritatea de Supraveghere Financiară spune că nu este îndreptăţită legal să ia măsuri în privinţa lui Moldoveanu şi face trimitere către Parlament, instituţia care numeşte membrii Autorităţii. “Membrii Consiliului ASF sunt numiți de către Parlamentul României și de aceea o eventuală modificare a statutului acestora poate fi dispusă tot de către Parlamentul Romaniei. Consiliul ASF nu are atribuții în vederea suspendării din funcție a vreunui membru al Consiliului”, ne-au spus responsabili din ASF.

Continuarea, pe Economica.