Clauzele pe care ANPC vrea să le elimine din contractele de credit ale Volksbank şi Banca Românească

Data publicarii: 10-04-2014 | Finante-Banci

Printre băncile chemate în instanţă de către ANPC se numără şi Volksbank şi Banca Românească. ANPC vrea să elimine diferite comisioane şi clauze de dobândă din contractele de credit încheiate de cele două bănci înainte de 2010.

ANPC a chemat în instanţă opt bănci după data de 1 octombrie 2013, după ce legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între consumatori şi profesionişti a fost modificată. Noile prevederi spun că o clauză dintr-un contract preformulat declarată ca fiind abuzivă va fi eliminată din toate contractele profesionistului care a propus aceste contracte, la iniţiativa ANPC sau a unei asociaţii de consumatori.

în cazul Volksbank, comisarii ANPC au trimis în judecată banca pentru clauza privind comisionului de risc. Acest comision, rebotezat în comision de administrare în 2010 cu ocazia OUG 50, a stat la baza celor mai multe procese intentate băncii de către clienţi, şi reprezintă în jur de o treime din valoarea ratei lunare. După unele surse, banca a pierdut 2.000 de procese până în acest moment, unele cu mai mulţi clienţi în dosar.

Grecii de la Banca Românească au probleme cu ANPC din cauza comisionului de monitorizare, fiind considerat identic cu comisionul de administrare, care este perceput astfel de două ori şi a diferitelor clauze de dobândă. La fel cum am văzut şi în cazul BCR sau al OTP Bank , cei de la Banca Românească au utilizat dobânzi interne pentru calculul dobânzilor variabile, fără să includă în contract şi modul de calcul al acestora. De asemenea, cei de la Banca Românească stipulează în contractele de credit ipotecar că dobânda variază în funcţie de Euribor/Libor/Euribor + marjă, la fiecare trei luni, dar îşi arogă dreptul de a modifica sau nu dobânda, deşi variaţia indicatorilor din piaţă ar trebui să oblige la modificarea dobânzii curente.

Continuarea, pe Economica.