Carpatica vrea oficial fuziunea cu altă bancă. Carabulea a pierdut prima bătălie în lupta pentru controlul BCC

Data publicarii: 11-04-2014 | Finante-Banci

Ilie Carabulea se confruntă cu pericolul tot mai mare de a-şi pierde banca, la care este încă acţionarul cel mai mare. AGA de ieri l-a împuternicit pe directorul general al Băncii Comerciale Carpatica (BCC) să caute cumpărători pentru aceasta, în schimbul investiţiilor, Carabulea şi partenerii săi fiind împiedicaţi de Banca Naţională să voteze.

Directorul general al Băncii Comerciale Carpatica (BCC) a obţinut, cu aproape jumătate din voturile acţionarilor băncii, aprobarea să caute porenţiali investitori în aceasta, în condiţiile în care cealaltă jumătate de voturi a fost suspendată de Banca Naţională.

Eventualii parteneri de dezvoltare ai băncii vor fi, cel mai probabil, cei cu care banca va fuziona, potrivit planurilor directorului general al BCC, Johan Gabriels.

“în condiţiile actuale ale pieţii financiar bancare din România, cea mai eficientă opţiune de dezvoltare este creşterea prin achiziţii şi fuziuni. Ne propunem să găsim un partener alături de care să ne consolidăm poziţia în piaţă. Nu va fi uşor, dar având acţionarii alături de echipa dedicată a băncii, sunt sigur că vom reuşi”, precizează Johan Gabriels într-un comunicat de presă, deşi planurile aprobate de AGA sun tmult mai generale.

Ilie Carabulea şi principalul său asociat în bancă, Corneliu Tănase, ceruseră, la rândul lor, acţionarilor să aprobe măsuri care urmau să-l scoată pe Gabriels din joc, dar Banca Naţională le-a suspendat drepturile de vot, invocând reputaţia compromisă a patronului neoficial al băncii.

Ilie Carabulea este arestat preventiv în legătură cu scandalul Carpatica Asig - ASF.. Potrivit DNA, Ilie Carabulea  este acuzat de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, cumpărare de influenţă, în formă continuată, dare de mită, în formă continuată şi nu numai, "pentru perpetuarea situaţiei de favorizare a SC Carpatica Asig SA", pe care o controlează prin firmele Atlassib şi Transcar.

în acelaşi dosar este implicat şi Dan Radu Ruşanu, fostul preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), de asemenea arestat preventiv.

Continuarea, pe Economica.