Cum se justifică deputaţii care au iniţiat modificarea legii clauzelor abuzive în favoarea băncilor

Data publicarii: 11-04-2014 | Finante-Banci

Deputaţii care au iniţiat proiectul pentru modificarea legii clauzelor abuzive, pe care băncile au pierdut mii de procese cu clienţii, într-una total favorabilă bancherilor, bat pasul în retragere şi dau vina pe amendamentele Senatului, deşi nici forma propusă de ei nu este tocmai echilibrată. Un proiect al PSD şi UNPR depus în septembrie 2013 îşi propune să modifice legea clauzelor abuzive. Proiectul a trecut deja de Senat, cu amendamente depuse de Asociaţia Română a Băncilor (ARB), care amputează legea în vigoare în defavoarea consumatorilor.

Proiectul pentru modificarea legii 193/2000 spune că instanţele nu vor mai putea elimina clauzele contractuale care se referă la preţul contractelor – în cazul contractelor bancare, asta înseamnă dobânzi şi comisioane -, că acţiunile pentru eliminarea clauzelor abuzive vor putea fi iniţiate doar de către preşedintele ANPC în timp ce drepturile asociaţiilor vor fi limitate drastic. Oricum, acţiunile ANPC nu ar mai avea un impact atât de puternic, din moment ce deciziile instanţei privind clauzele abuzive vor fi aplicabile doar contractului suspus judecăţii.

De asemenea, toţi consumatorii care vor să dea banca în judecată vor trebui să vină la Bucureşti, la tribunalul specializat, chiar dacă locuiesc în altă parte a ţării. Totodată, condiţiile în care o clauză va putea fi declarată abuzivă sunt înăsprite, fiind necesară analiza cumulativă a mai multor criterii, iar hotărârile vor avea efect doar pentru viitor, astfel că cei păgubiţi nu îşi vor putea recupera banii plătiţi până la momentul iniţierii unei acţiuni. Citeşte mai multe despre modificările propuse aici.

Continuarea, pe Economica.