BCE trebuie să extindă gama de obligaţiuni garantate cu active în zona euro

Data publicarii: 11-04-2014 | Finante-Banci

Banca Centrală Europeană (BCE) ar trebui să-şi extindă şi mai mult bilanţul pentru a preveni riscul inflaţiei, dar opţiunile nu sunt limitate la achiziţionarea de obligaţiuni guvernamentale, a declarat joi Mahmood Pradhan, director adjunct a Departamentului European al FMI, într-un interviu acordat Reuters.

Majorarea provizioanelor de lichiditate pentru bănci sau cumpărarea de active din sectorul privat, cum ar fi obligaţiunilor garantate cu active (ABS) ar putea, de asemenea, ajuta Europa să facă faţă efectelor periculoase ale inflaţiei scăzute, susţine oficialul FMI. Acesta a adăugat că zona euro ar trebui să înveţe din experienţa Japoniei în lupta cu deflaţia şi să acţioneze rapid, luând măsuri nu doar te termen scurt ci şi pe termen lung.

'Gama de obligaţiuni garantate cu active (ABS) în zona euro este destul de redusă. Provocarea pentru BCE este să extindă această gamă, dar este un proces de durată' deşi poate include şi alte active, cum ar fi bondurile corporative, a afirmat Mahmood Pradhan.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a dat asigurări săptămâna trecută că Banca Centrală Europeană va utiliza orice măsuri neconvenţionale pe care le are la dispoziţie pentru a se asigura că nivelul scăzut al inflaţiei nu se va menţine prea mult timp în zona euro. în martie, rata anuală a inflaţiei în zona euro a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii peste patru ani.

Eurostat a anunţat că rata anuală a inflaţiei în zona euro a continuat să scadă în luna martie până la 0,5%, de la nivelul de 0,7% înregistrat în februarie, fiind a şasea lună în care nivelul inflaţiei este sub 'nivelul periculos' de sub 1% descris de Draghi.

Continuarea, pe Capital.