Banca elenă Eurobank a primit acordul autorităţilor pentru o majorare de capital de 2,9 miliarde euro

Data publicarii: 14-04-2014 | Finante-Banci

Banca elenă Eurobank, care deţine în România Bancpost, a primit acordul fondului de stabilitate financiară al Greciei, principalul său acţionar, pentru atragerea prin vânzarea de acţiuni a 2,86 miliarde de euro, fonduri necesare acoperii unui deficit de capital identificat de banca centrală.

Eurobank ar fi a treia bancă elenă, după Alpha Bank şi Piraeus Bank, de asemenea prezente în România, care atrage în acest an fonduri pentru a-şi consolida capitalul, în contextul semnelor că Grecia începe să-şi revină după criza severă din ultimii ani.

Instituţia de credit se aşteaptă ca procesul de vânzare de acţiuni să se încheie până în mai, potrivit board-ului băncii.

Guvernul de la Atena a revenit joi pe pieţele financiare după un exil de patru ani. Statul a atras finanţare de 3 miliarde euro printr-o emisiune de obligaţiuni pe cinci ani, la un cost sub aşteptări, de 4,95%, depăşind cu 500 milioane euro suma vizată iniţial într-o operaţiune suprasubscrisă de circa opt ori.

Alpha Bank şi Piraeus Bank au atras cumulat fonduri de 2,95 miliarde de euro în luna martie.

Eurobank, la care fondul elen de stabilitate financiară deţine 95% din acţiuni va lansa o emisiune de noi titluri către investitori, în cadrul căreia actualii acţionari, inclusiv fondul, vor renunţa la dreptul de preempţiune. Participaţia statului va fi astfel redusă semnificativ.

"Eurobank va face marele pas către revenirea sub control privat", a declarat directorul general al băncii, Christos Megalou, la o reuniune a acţionarilor.

Deficitul de capital al Eurobank a fost identificat de banca centrală în urma unor teste de stres derulate în sectorul financiar. Cele mai mari patru bănci au fost recapitalizate anul trecut cu 28 de miliarde de dolari de către fondul de stabilitate.

Noile teste au arătat că Eurobank are nevoie de 2,95 miliarde de euro.

Consiliul fondului de stabilitate, care a recapitalizat Eurobank anul trecut cu 5,84 miliarde de euro la un preţ de 1,54 euro pe acţiune, se va întruni luni pentru a stabili un preţ minim pentru noile titluri.

Continuarea, pe Mediafax.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: