O nouă bancă ameninţă că îşi mută sediul din Austria din cauza taxelor

Data publicarii: 14-04-2014 | Finante-Banci

Directorul băncii Raiffeisen din provincia Austria Superioară a ameninţat că va muta sediul băncii peste graniţă în Germania, din cauza unei taxe pe bănci impusă de Guvernul de la Viena şi care este considerată prea mare de către bănci.

Declaraţiile lui Heinrich Schaller, directorul Raiffeisen Landesbank Oberoesterreich, vin după ce zilele trecute preşedintele ceh a declarat că Erste Group ar putea să-şi multe sediul la Praga.

"Ar fi neglijent din punct de vedere economic dacă nu am considera mutarea ca o opţiune', a declarat Heinrich Schaller într-un interviu publicat vineri în cotidianul regional austriac 'Oberösterreichischen Nachrichten'. Potrivit lui Schaller, prin mutarea în Germania taxa plătită de Raiffeisen Landesbank Oberoesterreich ar scădea la aproximativ cinci milioane de euro, comparativ cu 34 de milioane de euro în Austria. 'Nu suntem singura bancă ce analizează o mutare peste hotare", a adăugat Schaller.

Băncile austriece suferă de pe urma programului Guvernului de a recupera fondurile pe care contribuabilii le-au oferit sectorului bancar în timpul crizei financiare. Taxa pe activele băncilor a adus la bugetul statului 640 milioane de euro pe an.

Cancelarul austriac Werner Faymann a declarat săptămâna trecută că ar dori păstrarea acestei taxe în pofida faptului că în paralel se intenţionează înfiinţarea unui fond destinat restructurării şi închiderii băncilor cu probleme din zona euro.

SURSA: Capital.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: