FMI: Grecia va avea nevoie din nou de ajutorul financiar al zonei euro în următorii doi ani

Data publicarii: 14-04-2014 | Finante-Banci

Grecia va avea probabil nevoie de un nou ajutor financiar din partea zonei euro în următorii doi ani, chiar dacă a reuşit săptămâna aceasta să se împrumute prin vânzarea de obligaţiuni pe piaţa financiară, a declarat şeful departamentului european al FMI, Reza Moghadam.

"Necesarul de finanţare pentru următorii doi ani rămâne foarte ridicat. Va fi nevoie de sprijin în continuare", a spus Moghadam la o conferinţă de presă organizată în contextul reuniunii anuale a Băncii Mondiale şi FMI, care are loc la Washington.

Guvernul de la Atena a atras joi finanţare de 3 miliarde euro printr-o emisiune de obligaţiuni pe cinci ani, la un cost sub aşteptări, de 4,95%, depăşind cu 500 milioane euro suma vizată iniţial într-o operaţiune suprasubscrisă de circa opt ori.

Grecia are în derulare un acord de finanţare externă cu UE şi FMI. Valoarea acordurilor încheiate în ultimii patru ani se ridică la 240 miliarde euro.

Statul a traversat cea mai amplă restructurare a datoriei de stat din istorie şi a aplicat programe dure de austeritate, pentru reducerea deficitului bugetar şi împingerea datoriei de stat pe o pantă descendentă. Guvernul elen a reuşit să treacă anul trecut pe excedent la bugetul primar.

Recesiunea continuă însă în Grecia, care a pierdut 25% din PIB în ultimii şase ani, iar şomajul rămâne la cote alarmante, de peste 25%.

SURSA: Mediafax.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: