Migraţia economiilor continuă: fondurile mutuale au strâns 1,2 miliarde de lei de la cei nemulţumiţi de dobânzile bancare

Data publicarii: 14-04-2014 | Finante-Banci

Fondurile mutuale au atras 1,2 miliarde de lei (266 mil. euro) de la investitori în primul trimestru, acesta fiind cel mai bun debut de an din istorie. Grosul banilor a fost atras de fondurile cu strategii conservatoare de investiţii, însă timid investitorii încep să se uite şi către fondurile cu acţiuni în portofoliu, după ce ani la rând au evitat riscurile.

Piaţa fondurilor mutale loca¬le a încheiat primul trimes¬tru cu active de 14,35 miliar¬de de lei (3,18 mld. euro), în creştere cu 10,5% faţă de în¬ceputul anului, potrivit statisticilor emi¬se de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF). Avansul raportat de industrie se datorează în principal su¬melor noi de bani atrase de la inves-titori, în cuantum de 1,2 miliarde de lei, şi mai puţin randamentelor. în primul tri¬mestru, randamentele fondurilor mu¬tuale au fost relativ plate: fondurile de obligaţiuni au câştigat în medie 1%, iar fondurile de acţiuni au raportat scă¬deri, pe fondul scăderilor de pe bursă. Suma atrasă de la investitori în primele trei luni ale anului este un record istoric pentru un debut de an, şi vine în con¬tinuarea activităţii intense de sub¬scrieri din ultimul trimestru al anului trecut, când fondurile au atras 1,7 miliarde de lei de la investitori. Spre comparaţie, în primul trimestru al anului trecut, investitorii au făcut subscrieri nete de 812 mil. lei în fonduri.

SURSA: ZF.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: