Actionarul majoritar al Bancpost isi poate majora capitalul cu 2,9 mld. euro

Data publicarii: 14-04-2014 | Finante-Banci

Banca elena Eurobank, care detine in Romania Bancpost, a primit acordul fondului de stabilitate financiara al Greciei, principalul sau actionar, pentru atragerea prin vanzarea de actiuni a 2,86 miliarde de euro, fonduri necesare acoperii unui deficit de capital identificat de banca centrala.

Eurobank ar fi a treia banca elena, dupa Alpha Bank si Piraeus Bank, de asemenea prezente in Romania, care atrage in acest an fonduri pentru a-si consolida capitalul, in contextul semnelor ca Grecia incepe sa-si revina dupa criza severa din ultimii ani.

Institutia de credit se asteapta ca procesul de vanzare de actiuni sa se incheie pana in mai, potrivit board-ului bancii, citat de Reuters.

Guvernul de la Atena a revenit pe pietele financiare dupa un exil de patru ani. Statul a atras finantare de 3 miliarde euro printr-o emisiune de obligatiuni pe cinci ani, la un cost sub asteptari, de 4,95%, depasind cu 500 milioane euro suma vizata initial intr-o operatiune suprasubscrisa de circa opt ori.

Alpha Bank si Piraeus Bank au atras cumulat fonduri de 2,95 miliarde de euro in luna martie.

Eurobank, la care fondul elen de stabilitate financiara detine 95% din actiuni va lansa o emisiune de noi titluri catre investitori, in cadrul careia actualii actionari, inclusiv fondul, vor renunta la dreptul de preemptiune. Participatia statului va fi astfel redusa semnificativ.

"Eurobank va face marele pas catre revenirea sub control privat", a declarat directorul general al bancii, Christos Megalou, la o reuniune a actionarilor.

Deficitul de capital al Eurobank a fost identificat de banca centrala in urma unor teste de stres derulate in sectorul financiar. Cele mai mari patru banci au fost recapitalizate anul trecut cu 28 de miliarde de dolari de catre fondul de stabilitate.

Continuarea, pe Wall-Street.