Statul va încasa cele mai mari dividende de pe bursă: 1,57 miliarde de lei

Data publicarii: 15-04-2014 | Finante-Banci

Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz şi Transelectrica, unde statul este acţionar majoritar, dar şi OMV Petrom, unde are o participaţie minoritară (20% din acţiuni), contribuie cel mai mult la dividendele statului.

Peste 1,57 mld. lei (353 mil. euro) vor merge anul aces¬ta din conturile com¬pa¬¬niilor listate în conturile Minis-te¬rului de Finanţe, sub formă de divi¬den¬de, reprezentând mai mult de o treime din dividendele totale distribuite de com¬paniile de pe bursă, care se ridică la 4,5 mld. lei.

Statul va lua cele mai mari divi¬dende de la Rom¬gaz,Nuclearelectrica, Transgaz şi Trans¬electrica, dar şi de la OMV Petrom, la care deţine o participaţie minoritară de 20,64%.

Romgaz a fost şi în anii trecuţi principala sursă de dividende pentru stat, dar compania nu era listată. între timp, statul a vândut în oc¬tom¬brie 2013 un pachet de 15% din acţiuni pe bursă, astfel că va împărţi dividendele şi cu in¬vestitorii minoritari.

în schimb, statul va lua mai mulţi bani de la Nu¬clear¬elec¬trica şi Trans¬elec¬trica, care au raportat profi¬turi record în 2013. Divi¬den¬dele de pe bursă repre¬zintă 80% din divi¬dendele pe care Gu¬ver¬nul şi le-a prog¬nozat în bugetul pe 2014, în valoare de 1,97 mld. lei.

Statul i-a surclasat în acest an pe austriecii de la OMV, care deţin 51% din Petrom – cea mai mare companie locală, de la care vor încasa anul acesta dividende de 890 mil. lei (circa 200 mil. euro). Pe locul al treilea în topul încasatorilor de divi¬dende este Fondul Proprie¬tatea (FP), care va ridica 544 mil. lei (122 mil. euro) ca acţionar mi¬noritar la companiile energetice.

Continuarea, in ZF.