Consumul a scăzut cu 5%, iar cele mai afectate au fost micile companii. Marii consumatori au recuperat pe final de an

Data publicarii: 17-04-2014 | Finante-Banci

După un nou an de scădere a consumului de energie, cu 5%, ritm dublu faţă de cel din 2012, anul trecut se apropie de nivelul din 2009, cel mai dur an de criză prin care a trecut România după căderea Lehman Brothers, care a adus o reducere a cererii interne de aproape 9%. Consumatorii necasnici reglementaţi, adică acei mici consumatori care încă mai beneficiază de tariful reglementat, au cerut anul trecut cu 17% mai puţină energie, în timp ce la nivelul marilor consumatori consumul s-a stabilizat, arată raportul anual pe 2013 publicat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Anul trecut, România a consumat circa 49,7 TWh de energie, cu 5% mai puţin decât în 2012 şi cu 9% mai puţin decât în 2008, cel mai bun an pentru economia locală. Producţia de energie însă a avut o variaţie relativ mică faţă de 2012, fiind susţinută de o dublare a exporturilor de energie.

Strict pe categorii de consumatori, cei mai afectaţi au fost consumatorii necasnici alimentaţi în regim regle-mentat, categorie în care intră şi micile afaceri, de exemplu, unde cererea de energie s-a redus cu aproape 17%. Cererea din partea populaţiei s-a redus şi ea cu 2,6%, anul 2013 fiind ca¬racterizat printr-o iarnă destul de blândă şi o vară răcoroasă, lucru care şi-a pus amprenta şi asupra con¬sumului.

SURSA: ZF.