Acuze grave ale guvernului: Fostul şef al EximAsig a cheltuit banii companiei pe excursii la Nisa, telefoane Vertu şi genţi Louis Vuitton

Data publicarii: 23-04-2014 | Finante-Banci

Corpul de control al guvernului a sesizat procurorii în legătură cu activitatea fostei conduceri a asigurătorului de stat Exim¬Asig, asigurată de Radu Frîn¬cu şi Marius Banu în perioada 2010-2013, care ar utilizat 831.000 de lei şi 53.000 de euro din fondurile companiei în interes personal sau pentru alte persoane din afara companiei.

EximAsig a cumulat în perioada mandatului acestora pierderi de 23,5 milioane de lei (peste 5 mil. euro). Afacerile companiei nu au depăşit nivelul de 10 mil. euro în această perioadă. Frîncu a plecat de la conducerea companiei în vara anului trecut după ce i-a expirat mandatul. El a fost anterior directorul general al companiei Certasig, un asigurător de talie mică specializat ca şi Exim pe asigurări corporate.

Frîncu ar fi utilizat, potrivit raportului corpului de control, aproape 400.000 de lei de pe cardul emis de companie pe numele său la preluarea mandatului fără să prezinte documente justificative privind destinaţia banilor. „Cheltuielile efectuate în scopul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu trebuia decontate pe baza unor documente justificative. Decontul de cheltuieli trebuia depus în maximum patru zile”, se arată în raportul corpului de control.

Radu Frîncu nu a putut fi contactat ieri de ZF pentru a comenta concluziile raportului corpolului de control al guvernului. Potrivit raportului, fostul şef al EximAsig ar fi decontat călătorii cu avionul de circa 135.000 de lei, ale soţiei sale, ale fiului acestora şi ale mai multor persoane din afara companiei. Călătoriile ar fi fost efectuate către Nisa, München, Paris, Roma, Londra, Zürich, Istanbul sau Dubai în perioada august 2011 - martie 2013. De asemenea, o deplasare fictivă la Roma în valoare de 7.800 de euro ar fi fost decontată de companie în 2012. în realitate, documentele justificative depuse la EximAsig arată că a fost vorba de două călătorii la Cannes şi Ibiza.

Continuarea, in ZF.