Leul a ajuns la minimul ultimei luni. Va trece cursul sub pragul de 4,45 lei/euro?

Data publicarii: 28-04-2014 | Finante-Banci

Euro a scăzut sub nivelul de 4,45 lei/euro în a doua jumătate a şedinţei interbancare de vineri, dar cursul oficial al Băncii Naţionale nu a reuşit să spargă acest prag şi s-a oprit la 4,4517 lei/euro, un minim al ultimei luni. Un curs de schimb mai scăzut fusese afişat pe 28 martie.

Cotaţiile iniţiale de vineri s-au situat sub 4,45 lei/euro, dar spre jumătatea şedinţei au crescut pe fondul creşterii numărului de ordine de cumpărare.

Leul s-a întărit cu doi bani sau 0,5% în faţa monedei europene într-o săptămână, dar în pofida evoluţiei foarte bune, analiştii sunt sceptici că banca centrală va permite întărirea leului mult dincolo de acest nivel, în condiţiile în care ar putea percepe acest episod de apreciere ca pe un moment oportun de a-şi reface rezerva valutară prin cumpărarea de valută din piaţă.

„Aprecierea neobişnuit de puternică a leului este similară cu evoluţia pozitivă a titlurilor de stat. Totuşi, tonul precaut din pieţele globale pe fondul unei posibile escaladări a tensiunilor din Ucraina ar putea afecta leul. Mai mult, credem că avansurile leului dincolo de 4,45 unităţi/euro vor fi limitate în perioada urmă¬toare, întrucât banca centrală ar putea beneficia de această oportunitate pentru a reclădi rezervele valutare după intervenţiile semnificative din ianuarie-februarie. Ne aştep¬tăm aşadar ca leul să nu aibă o direcţie precisă în următoarele zile“, comentează într-o notă analiştii ING Bank.

SURSA: ZF.