Creditarea va creşte, rezultatele financiare se îmbunătăţesc şi restructurările se apropie de final

Data publicarii: 30-04-2014 | Finante-Banci

 Majoritatea băncilor se aşteaptă la o creştere a activităţii de creditare şi la îmbunătăţirea rezultatelor financiare şi văd posibilă o consolidare de mică anvergură în următoarele 12 luni, susţi¬nând totodată că restructurările se apro-pie de final, potrivit unui studiu realizat de Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi firma de audit şi consultanţă EY.

 Peste 80% din instituţiile de credit anticipează intensificarea activităţii de creditare, bancherii estimând creşterea cererii de credite atât pentru persoane fizice, cât şi pentru persoane juridice. Pe zona de retail, peste 65% din bănci se aşteaptă la o creştere a cererii de credite de consum, iar o proporţie mai mare, de 75%, la un avans al cererii de carduri de credit. Tot într-o proportie mare (70%) băncile anticipează creşterea cererii de creditare pentru clienţi - persoane juridice, conform „Barometrului Bancar ARB & EY“, care a inclus în eşantion bănci totalizând o cotă de piaţă în funcţie de active de peste 85%.

 Creditarea în lei a revenit pe creştere în ultimele luni, însă creditul în valută şi-a continuat declinul, iar creditarea totală a rămas pe minus.

SURSA: ZF.