Moody's a îmbunătăţit perspectiva sistemului bancar din Grecia, de la negativă la stabilă

Data publicarii: 30-04-2014 | Finante-Banci

 Moody's a revizuit în creştere, de la negativă la stabilă, perspectiva sistemului bancar din Grecia, reflectând aşteptările privind redresarea economiei în 2014-2015, după şase ani de recesiune, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

 Redresarea graduală a economiei, alături de recapitalizarea băncilor elene şi recâştigarea accesului la pieţele de capital vor atenua şi mai mult presiunile privind finanţarea şi vor duce la o redresare graduală a profitabilităţii în 2015, consideră Moody's.

în plus, perspectiva ţine cont de aşteptata deteriorare a calităţii activelor în 2014, deşi într-un ritm mai redus decât înainte, se arată în raportul agenţiei de evaluare financiară.

în ciuda cererii interne slabe, pe fondul reducerii salariilor şi a ratei ridicate a şomajului, mediul operaţional pentru băncile elene se va îmbunătăţi gradual în următoarele 12-18 luni, apreciază Moody's, care se aşteaptă la o creştere a PIB-ului Greciei de 0,3% în 2014 şi de 1,2% în 2015, datorită turismului şi exporturilor.

Redresarea economiei va crea oportunităţi de afaceri mai sustenabile pentru băncile din Grecia, în timp ce economiile rezultate în urma consolidării sectorului, în 2012-2013, vor poziţiona mai bine băncile pentru a beneficia de măsurile de eficientizare a activităţii, estimează Moody's.

De asemenea, agenţia se aşteaptă ca presiunile de finanţare asupra băncilor elene să se stabilizeze şi mai mult, iar dependenţa de finanţarea Băncii Centrale a Greciei se va atenua pe fondul redresării economiei.

Dar rata creditelor neperformante (NPL) ar urma să ajungă la nivelul record de 37% din totalul împrumuturilor brute la sfârşitul acestui an sau la începutul anului viitor, de la 31,7% la 30 decembrie 2013, avertizează Moody's.

Continuarea, pe Economica.