Peste 80% din băncile din România se aşteaptă la intensificarea creditării în perioada următoare - ARB, E&Y

Data publicarii: 30-04-2014 | Finante-Banci

 Peste 80% din băncile active pe piaţa din România se aşteaptă la o intensificare a activităţii de creditare în perioada următoare, iar un procent semnificativ dintre acestea anticipează creşterea cererii de credite atât pentru persoane fizice cât şi pentru persoane juridice, potrivit 'Barometrului Bancar ARB & EY'.

 'Pe zona de retail, peste 65% din bănci se aşteaptă la o creştere a cererii de credite de consum, iar o proporţie mai mare, de 75%, la un avans al cererii de carduri de credit. Tot într-o proporţie mare (70%) băncile anticipează creşterea cererii de creditare pentru clienţi - persoane juridice', se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, AGERPRES.

 Politicile de creditare se vor relaxa parţial în industrie, tehnologia informaţiei, agricultură, telecom, sănătate şi pentru segmentul IMM-urilor, mai reiese din Barometrul Bancar.

 în schimb, cadrul legislativ al insolvenţei şi modul de aplicare descurajează creditarea, consideră peste 85% din băncile respondente. 'Recentele modificări ale Codului insolvenţei aduc îmbunătăţiri cadrului legislativ, dar consideram că mai sunt lucruri de făcut în ceea ce priveşte aplicarea legii pentru a convinge băncile că lucrurile s-au schimbat şi, în consecinţă, pot să-şi relaxeze politicile de creditare. Menţinerea disciplinei financiare este condiţia de bază pentru păstrarea stabilităţii sistemului bancar', a declarat Radu Graţian Gheţea, preşedintele Consiliului Director al ARB.

 Peste 80% din bănci se aşteaptă la o stagnare a cheltuielilor cu provizioanele de risc de credit, sau chiar la o scădere a acestora (35%), iar aproximativ 75% dintre instituţiile chestionate estimează o îmbunătăţire a rezultatelor financiare. 'Este foarte important ca rezultatele băncilor să se îmbunătăţească contribuind astfel la capitalizarea acestora şi, implicit, la creşterea apetitului de creditare', a explicat Gelu Gherghescu, partener EY România. Pe termen mediu, o consolidare de anvergură mare în sectorul bancar nu este considerată probabilă de vreme ce 71% din bănci se aşteaptă la o consolidare de anvergură medie şi doar 14% la o consolidare de anvergură mare.

Sondajul relevă că instituţiile de credit sunt interesate mai degrabă de cumpărarea de credite decât de vânzare. 'Aproximativ 43% din bănci iau în considerare achiziţia de portofolii de credite şi doar 29% vânzarea unor astfel de active. Dintre acestea din urmă multe se referă la practica deja uzuală a vânzării unor portofolii relativ mici de credite neperformante', se subliniază în comunicatul EY România.

Continuarea, pe Economica.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: