Scăderea CAS: Unde stă România în Europa la povara fiscală pe muncă - TOP

Data publicarii: 16-06-2014 | Finante-Banci

Scăderea contribuţiilor sociale cu cinci puncte procentuale ar coborî România din partea superioară a clasamentului privind cele mai taxate locuri de muncă din UE, pe la mijlocul lui.

Angajatorul, cel de la care vor fi scăzute cele cinci puncte procentuale, plăteşte acum contributie de asigurari sociale de 20,8%, o contributie de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale de 0,15%, contributia de asigurari de sanatate de 5,2%, contributia pentru concedii si indemnizatii: 0,85%, contributia pentru somaj de 0,5% si contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, de 0,25%.

Angajatul la randul sau plateste contributia de asigurari sociale de 10,5%, contributia de asigurari de sanatate de 5,5% si contributia pentru somaj de 0,5%.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, de la Palatul Victoria, că, începând cu 1 octombrie anul curent, contribuțiile de asigurări sociale vor fi reduse cu cinci puncte procentuale.

El a precizat că măsura va fi introdusă printr-un proiect de lege pe care Guvernul îl va trimite săptămâna viitoare Parlamentului și reprezintă o decizie pe care Guvernul și-o asumă. Premierul mai spus că reducerea CAS cu 5% nu va impune creșterea taxelor și impozitelor. Impactul acestei măsuri va fi acoperit strict din încasări bugetare.

Continuarea, pe ECONOMICA.