De ce vrea SUA să amendeze BNP Paribas cu peste 10 mld. dolari

Data publicarii: 16-06-2014 | Finante-Banci

Ministrul francez al Finanţelor, Michel Sapin, a declarat că negocierile între BNP Paribas şi autorităţile americane pentru o posibilă amendă pentru că a ignorat sancţiunile impuse unor state au avansat spre un nivel ”mai correct”, relatează Reuters.

Autorităţile americane, printre care şi cea de reglementare financiară din New York, investighează dacă BNP a ignorat sancţiunile impuse de Washington Iranului, Sudanului şi altor ţări între 2002 şi 2009, un caz care s-ar putea finaliza cu amenzi de până la 10 miliarde dolari pentru cea mai mare bancă franceză.

“Cred că s-au făcut progrese spre amenzi mai corecte”, a spus Michel Sapin, duminică, într-un interviu pentru Europe 1 şi canalul de ştiri iTele, citat de Agerpres.

“Trebuie să ajungem la o concluzie”, a adăugat, subliniind că incertitudinea legată de acest subiect “nu este bună”. Luna trecută, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au anunţat că autorităţile SUA vor amenda BNP Paribas cu peste zece miliarde de dolari pentru încălcarea sancţiunilor economice aplicate de Statele Unite mai multor ţări, printre care Sudan şi Iran.

Suma de zece miliarde de dolari ar putea fi una dintre cele mai mari amenzi din istorie aplicată în SUA, depăşind-o pe cea de patru miliarde de dolari primită de British Petroleum. De asemenea, este mult mai mare decât amenda de 2,6 miliarde de dolari pe care a acceptat să o plătească grupul bancar elveţian Credit Suisse AG pentru că a favorizat evaziunea fiscală.

Amenda de zece miliarde de dolari este mult mai mare decât cei 1,1 miliarde de dolari pe care BNP Paribas a anunţat, în aprilie, că i-a pus deoparte pentru potenţiala amendă. Procurorii fac presiuni asupra băncii să-şi recunoască vina de a fi transferat fonduri pentru clienţi, încălcând sancţiunile impuse Iranului, Sudanului şi Cubei.

SURSA: CAPITAL.