Leii se ieftinesc din nou înainte de actualizarea ratelor la credite. Robor la 3 luni a ajuns la 2,4%

Data publicarii: 16-06-2014 | Finante-Banci

Clienţii cu credite în lei ale căror dobânzi urmează să fie ajustate peste două săptămâni vor resimţi un impact major, în sens pozitiv, asupra ratelor lunare dacă trendul de reducere a costului leilor conturat în ultima lună va continua.

Indicatorul Robor la 3 luni,  utili¬zat ca referinţă pentru sta¬bilirea dobânzilor la credite de retail în lei, a ajuns la 2,4% pe an la sfârşitul săptămânii tre¬cute, un minim al ultimelor patru luni. Un trend vizibil de scădere a dobânzilor s-a conturat în ultima lună, după o perioadă mai agitată pe piaţa monetară în prima parte a anului.

Ultima ajustare a  dobânzilor din ma¬joritatea contractelor de credite de retail a avut loc în luna martie, la un nivel al Robor de aproape 3% pe an. Practic, pentru un client cu un credit ipo¬tecar de valoare medie (200.000 de lei) contractat pe 30 de ani rata lunară va scădea cu cel puţin 75 de lei faţă de nivelul stabilit în luna martie.

Analiştii cred că sunt şanse ca do¬bân¬zile monetare şi implici costul cre¬di¬te¬lor să coboare în continuare, pe fon¬dul unui exces de lichiditate pe pia¬ţă.

„Condiţiile de lichiditate vor înregistra îmbunătăţiri vizibile datorită rambursărilor de titluri de stat în trimestrul al treilea, iar trimestrul al patrulea ar trebui să marcheze şi cheltuieli mai mari din bugetul public. De asemenea, ratele pe termen scurt ar trebui să revină la minimele istorice anterioare“, comentează Vlad Muscalu, economistul-şef al ING Bank.

Şi clienţii ale căror contracte de cre¬dit sunt legate de evoluţia indica¬torului Robor la 6 luni urmează să plătească rate mai mici la credite. Băncile se împrumută în prezent pe şase luni la dobândă de 2,8% pe an de pe piaţa monetară, faţă de 3% în decembrie 2013, când a avut loc ultima ajustare a ratelor plătite de aceşti clienţi.

Ieftinirea leilor urmează să aibă un im¬pact real asupra clienţilor în condiţiile în care majoritatea contractelor au stabilită ca dată de ajustare a dobânzilor finalul lunii iunie.

Continuarea, in ZF.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: