Asigurări nesigure. De ce ar mai veni investitorii într-o piaţă care pierde de 8 ani?

Data publicarii: Astazi, 18-06-2014 | Finante-Banci

Companii care încearcă să devină atractive prin tarife cât mai mici, iar apoi rămân fără banii necesari despăgubirilor, clienţi care cumpără poliţe în special din obligaţie. Salvarea pieţei asigurărilor ar veni, în opinia specialiştilor şi a autorităţilor, de la marii investitori. Dar ce motive ar avea aceştia să parieze pe o industrie care merge în pierdere de ani de zile?

2013 a fost al optulea an consecutiv încheiat cu minus agregat pentru piaţa asigurărilor. Practic, companiile din acest domeniu pierd, în medie, milioane de euro pe an sau zeci de mii de euro pe zi, după cum rezultă din datele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare Reasigurare (UNSAR). Cele mai mari probleme au intervenit la contractele de răspundere civilă auto obligatorie (RCA), unde unele companii au aplicat preţuri mici pentru a-şi creşte vânzările, fapt ce a dus la scăderea calităţii serviciilor. Dar şi la asigurările de locuinţe au apărut probleme, unele soldate chiar cu cercetări şi sancţiuni. De altfel, asigurările obligatorii formează „grosul“ pieţei din România, una dintre cele mai slabe din Europa. Ce rost ar mai avea să te implici într-un astfel de business, ce mai aşteaptă investitorii?

Brokerii consideră că piaţa din România are totuşi un mare potenţial. „La noi, densitatea asigurărilor este în jur de 100 euro anual pe cap de locuitor, în timp ce media europeană se ridică pe la 1.700 euro, în unele ţări, precum Germania sau Belgia, înregistrându-se şi valori de peste 2.000 euro pe cap de locuitor“, a spus Gheorghe Grad de la compania de intermediere SRBA. „La nivel european, în acele cifre intră şi asigurările de pensii, viaţă, sănătate, care în România au încă o cotă scăzută. Dar iată că firmele încep să încheie pensii private pentru angajaţi, poate că în viitor lucrurile se vor mişca mai bine. Multe dintre firmele cu pierderi speră să fie achiziţionate de investitori strategici, care să mizeze pe creşteri în viitor“, a menţionat Grad. Deja multe din firmele active pe piaţa locală au intrat în grupuri multinaţionale. Vienna Insurance Group (VIG) a achiziţionat Asirom şi Omniasig, grupul francez Groupama deţine Asiban, Uniqa (Austria) este proprietarul companiei Unita, compania germană Gothaer controlează Platinum. Au fost însă şi mari grupuri care au părăsit România, precum Eureko (Olanda) sau Aviva (Marea Britanie). Ultimele luni au fost foarte agitate pentru piaţa asigurărilor. Autorităţile au sancţionat neregulile constatate la unele companii, iar în unele cazuri au avut loc chiar arestări.

Continuarea, în CAPITAL.