Cum a reintrat piaţa asigurărilor pe minus: Creşteri au înregistrat doar poliţele obligatorii şi cele cu cotă de piaţă redusă

Data publicarii: 23-06-2014 | Finante-Banci

Asigurările de pierdere finan¬ciară, poliţele de protecţie a bunurilor, dar şi asigurările de răspundere civilă a autovehi¬culelor (RCA) sunt clasele de asigurări care au înregistrat cele mai mari creşteri ale volumului de prime subscrise în perioada ianuarie-martie comparativ cu acelaşi interval al anului trecut, arată datele Auto¬rităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

 Spre exemplu, companiile de asigurări au vândut poliţe de asigurare împotriva pierde¬rilor financiare de 7 milioane de lei  în perioada ianuarie-martie 2014, în creştere cu 40% comparativ ce aceeaşi perioadă a anului trecut. Deşi ritmul de creştere al asigurărilor finan¬ciare este cel mai ridicat, ponderea sub¬scrierilor în total piaţă rămâne la un nivel foarte jos, de sub 1%.

 Pe de altă parte, segmentul poliţelor auto obligatorii (RCA), care reprezintă aproape jumătate din primele brute încasate de asigurători, şi-a continuat avântul şi a marcat o creştere de 10% în primul trimestru din 2014, până la 744 milioane de lei.

 „Pe piaţă încă există companii de asigurări care practică preţuri de dumping pe RCA şi care se folosesc de veniturile generate pe acest segment pentru a-şi acoperi nevoi temporare, dar acest model de business nu este sustenabil. Sunt companii care practică jocul piramidal pe RCA“, afirmă Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

SURSA: ZF.