Casa Verde 2014: Continuarea programului este condiţionată de rata încasărilor la Fondul de Mediu - Korodi

Data publicarii: 03-07-2014 | Finante-Banci

O nouă sesiune de apeluri pentru Programul 'Casa Verde' va fi demarată în acest an, dar acest lucru depinde foarte mult de rata încasărilor înregistrate la Fondul pentru Mediu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Attila Korodi, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice.

'După ce vom finaliza toate dosarele de analiză, vom decide şi asupra capacităţii instituţionale şi financiare de a lansa un nou apel pentru proiecte, anul acesta. Nu pot să vă spun cu certitudine că vom avea un nou apel sau dacă vom vorbi de anul viitor despre acest lucru. Depinde de programarea finanţărilor aflate în curs la Fondul de Mediu şi de rata încasărilor. Ceea ce pot să vă asigur este că Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, prin toate diligenţele pe care le face, dispune de resursele financiare pentru a duce programele pe care le-a anunţat anunţat anul acesta, la bun sfârşit (...) încasările totale pe Timbrul de Mediu se cifrează, anul acesta, la aproximativ 280 de milioane de lei (...)', a afirmat Korodi.

Potrivit ministrului Mediului, până la ora actuală, aproape 5.900 de dosare depuse în sesiunea din anul 2011, au fost deja aprobate şi urmează să fie semnate de către beneficiari.

'în data de 25 iunie 2014 a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul de ministru care permite repornirea Programului 'Casa Verde' de la nivelul anului 2011. în următoarele zile, cele 5.835 de dosare aprobate deja să fie transmise spre semnare şi către beneficiari. Acestea vor fi direcţionate către Agenţiile judeţene de protecţie a mediului care vor contacta beneficiarii şi îi vor invita să semneze contractele. în acelaşi timp, pot să vă spun că a fost demarată şi procedura de analiză şi pentru restul de 9.976 de dosare depuse în sesiunea anului 2011. Analiza şi evaluarea dosarelor depuse se realizează în ordinea sosirii lor la Administraţia Fondului pentru Mediu, iar proiectele aprobate şi respinse vor fi publicate în cel mai scurt timp pe site-ul AFM. Asigur că toţi cei care au depus dosare de finanţare în sesiunea 2011 a Programului 'Casa Verde' şi a căror dosare au fost sau nu aprobate vor semna contracte de finanţare în acest an', a menţionat Attila Korodi.

SURSA: Economica.