Piața imobiliară în ultimele 6 luni: Care este singurul oraş din ţară unde preţurile apartamentelor au scăzut

Data publicarii: 03-07-2014 | Finante-Banci
Preţul mediu cerut de proprietarii de apartamente în principalele cinci oraşe din ţară, inclusiv Bucureşti, a crescut uşor de la începutul anului, într-un singur oraş din cele analizate fiind consemnată o scădere, în timp ce în celelalte avansul este de 1-3%.

Deşi a consemnat şi scăderi, piaţa rezidenţială s-a înscris, per ansamblu, pe un trend crescător al preţurilor în primul semestru din 2014, relevă o analiză realizată de Imobiliare.ro. în perioada menţionată, suma medie solicitată la nivel naţional pentru apartamentele disponibile spre vânzare (noi şi vechi) s-a majorat cu 0,7%, de la 898 de euro pe metru pătrat util, la începutul lui ianuarie, până la 904 euro pe metru pătrat, la finele lunii iunie.

"De menţionat este totuşi că, în prima lună de vară, preţul mediu a consemnat un declin de 1,8% (faţă de valoarea de 921 de euro pe metru pătrat atinsă în luna mai). în prima jumătate din 2014, trendul general ascendent al preţurilor a fost resimţit mai acut în marile oraşe comparativ cu restul ţării; cu toate acestea, unul dintre centrele regionale analizate face excepţie de la regula scumpirilor", se arată într-un comunicat al portalului imobiliar.

în Bucureşti, apartamentele scoase la vânzare sunt în prezent cu 1% mai scumpe decât în urmă cu şase luni, acestea fiind scoase la vânzare, în medie, cu 1.073 de euro pe metru pătrat, faţă de 1.062 de euro pe metru pătrat, la începutul lui 2014.

în condiţiile în care preţurile locuinţelor nou-construite s-au menţinut la un nivel relativ constant în perioada menţionată (nivelul actual este de 1.183 de euro pe metru pătrat, faţă de 1.184 de euro pe metru pătrat, în ianuarie), se poate spune că avansul a fost dictat în mod exclusiv de proprietarii de apartamente vechi, aceştia majorând preţurile cu 0,9%, de la 982 la 991 de euro pe metru pătrat util.

Braşovul este singurul dintre cele cinci analizate în care apartamentele scoase la vânzare s-au ieftinit în prima parte din 2014. Media preţurilor a ajuns la 814 euro pe metru pătrat, cu 1,1% mai puţin decât la debutul lui ianuarie (823 de euro pe metru pătrat). De precizat, că şi în Braşov preţurile au atins un nivel superior celui de început de an, în aprilie (839 de euro pe metru pătrat), însă avansul a fost pierdut în luna următoare.

SURSA: Mediafax.