Analiştii: Unele bănci vor rambursa liniile de finanţare de la băncile-mamă, altele vor da credite în valută

Data publicarii: 03-07-2014 | Finante-Banci

Valuta eliberată de BNR prin reducerea rezervelor minime obligatorii (RMO) de la 18% la 16% ar putea să fie folosită de bănci pentru a rambursa unele linii de finanţare primite de la băncile-mamă şi pentru a acorda credite în valută, în timp ce scenariul conversiei unor sume în lei pentru plasamente în titluri de stat este mai puţin probabil, consideră analiştii.

BNR a decis să le mai ofere băncilor 500 mil.

euro prin reducerea rezervelor minime obligatorii la valută la 16%. Aceasta este a doua ajustare a RMO la valută din acest an. La începutul lunii ianuarie banca centrală a redus ratele RMO la lei de la 15% la 12% şi ratele rezervelor minime obligatorii la valută de la 20% la 18%, eliberând astfel lichidităţi în piaţă de 4 mld. lei şi 500 mil. euro.

Creditul privat înregistra în luna mai o scădere de 2% în termeni nominali faţă de aceeaşi lună de anul trecut, până la 217 mld. lei, în condiţiile în care creditarea în valută  este în declin. Cea mai abruptă scădere, de 10% an la an, a fost pe componenta finanţărilor corporate. împrumuturile pentru populaţie au scăzut în luna mai cu 5,4% comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a admis că este posibil ca unele bănci să utilizeze valuta eliberată pentru o creditare mai activă în valută. “De la caz la caz, de la bancă la bancă, nu excludem nici situaţia ca o parte din bani vor fi folosiţi la o creditare mai activă în valută. Scăderea creditului în valută este semnificativă, putem vorbi chiar de o contracţie. Deci nu ne deranjează în aceste condiţii creditarea în valută, dacă se adresează debitorilor existenţi sau viitori care nu sunt expuşi riscului valutar, exportatori sau investitori străini. încetinirea scăderii creditului în valută în aceste condiţii cred că nu este un lucru rău. Ne va ajuta să ajungem cu datele privind creditul total, lei şi valută, pe teren pozitiv”, a declarat Isărescu.

Reducerea ratei rezervelor minime obligatorii este justificată de relaxarea condiţiilor monetare din zona euro, precum şi de nevoia de a asigura convergenţa RMO din România comparativ cu regiunea ECE, susţin economiştii.

România continuă, însă, să înregistreze unele dintre cele mai ridicate niveluri ale rezervelor minime obligatorii din regiune.

SURSA: ZF.