Guvernul german a aprobat pentru 2015 primul buget federal cu deficit zero din ultimii 46 de ani

Data publicarii: 03-07-2014 | Finante-Banci

Guvernul german a aprobat miercuri proiectul de buget pentru 2015, care prevede că finanţele publice federale vor încheia anul cu deficit zero pentru prima oară în ultimii 46 de ani.

"Am atins o etapă crucială", a declarat ministrul Finanţelor, Wolfgang Schauble, într-o conferinţă de presă, în timp ce purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel a vorbit, într-o conferinţă separată, despre un succes istoric.

Pentru prima oară din 1969, statul federal german nu va contracta datorii noi, iar acest echilibru va fi menţinut până în 2018, orizontul de planificare pe termen mediu prezentat miercuri miniştrilor.

Bugetul federal este preconizat să crească de la 299,5 miliarde de euro în 2015 la 329,3 miliarde de euro în 2018.

Bugetul de stat beneficiază de soliditatea economiei şi a pieţei muncii şi de nivelul scăzut al dobânzilor, care reduce costul datoriilor.

întrebat despre valoarea de exemplu pe care ar putea-o avea bugetul german pentru alţi parteneri europeni, Schauble a spus că speră să nu fie cazul.

"Sper că nu, nu facem decât să respectăm regulile europene, ar fi grav dacă am fi un exemplu în Europa doar pentru că respectăm regulile", a spus ministrul german.

Chiar dacă datoria publică germană nu va mai creşte, nivelul acesteia este uriaş, de peste 2.000 de miliarde de euro, ceea ce reprezenta anul trecut peste 78% din PIB-ul ţării.

SURSA: Mediafax.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: