Banca italiană Intesa se împiedică de legea creditelor în valută din Ungaria, acuzând costuri de 65 mil. euro

Data publicarii: 22-07-2014 | Finante-Banci

Banca italiană Intesa Sanpaolo, prezentă și în România, a avertizat luni că profitul din trimestrul al doilea a fost afectat de implementarea legii privind creditele retail în valută în Ungaria, care impune băncilor să ramburseze către clienți câștigurile obținute din schimbul valutar și din majorarea unilaterală a dobânzilor și a unor comisioane bancare.

Aplicarea noii legi a afectat operațiunile de credit derulate de CIB Bank, subsidiara ungară a Intesa Sanpaolo, a anunțat luni grupul italian, potrivit Wall Street Journal.

în baza noii legi, adoptată recent de autoritățile de la Budapesta, băncile trebuie să restituie clienților câșgiturile obținute începând din anul 2004 datorită diferenței dintre cursul de vânzare și cel de cumpărare de valută. De asemenea, legea impune băncilor să compenseze clienții care au contractat credite în forinți sau în monedă străină pentru majorarea unilaterală a dobânzilor sau a comisioanelor bancare în ultimii 10 ani, precum și câștigurile obținute prin conversiile valutare. în plus, băncile sunt obligate să utilizeze, pentru conversia valutară, cursul de referință anunțat zilnic de banca centrală.

SURSA: Economica.