Statele dezvoltate din Europa de Est vor reglementări mai severe pentru investitorii străini

Data publicarii: Astazi, 24-07-2014 | Finante-Banci

în Polonia, autorităţile au obligat fondul de private equity Abris Capital Partners, specializat pe Europa de Est, să îşi vândă acţiunile deţinute la o mică bancă locală  deoarece a încălcat legea numind fără consultarea sa un nou director executiv la conducerea instituţiei de credit. în Ungaria, guvernul nu a făcut un secret că vrea să readucă în mâini maghiare sectorul bancar deoarece acesta nu participă la reconstrucţia economiei. Statele dezvoltate din Europa Centrală devin tot mai stricte cu investitorii străini.

Abris Capital Partners este prezent şi în România, iar în iunie a cumpărat Urgent Curier, care va fuziona cu Cargus, companie controlată de acelaşi fond de investiţii din 2012.

Autorităţile poloneze au retras fondului Abris drepturile de vot în boardul băncii FM Bank şi i-a impus să-şi vândă acţiunile, scrie The Wall Street Journal. Banca este creditorul câtorva mii de firme mici şi şi-a început activitatea cu bani de la Polish-American Enterprise Fund. Investitorul american Robert Faris, care a investit sute de milioane de dolari în companii din Polonia în anii ’90 prin intermediul Polish-American Enterprise Fund, consideră că decizia autorităţilor stabileşte un precedent periculos.

SURSA: ZF.