De ce nu reuşesc asigurătorii să scape de pierderi: costuri prea mari raportat la dimensiunea pieţei. Anul trecut au plătit despă¬gubiri de 5,3 miliarde de lei

Data publicarii: 24-07-2014 | Finante-Banci

Companiile de asigurări plătesc clienţilor sub formă de despă¬gubiri 72% din primele sub¬scrise anual, iar la acestea se adaugă cheltuielile opera¬ţio¬na¬le care echivalează cu 42% din afaceri, ceea ce face ca încasările să fie depăşite cu 14% de costurile totale, potrivit datelor Auto¬rităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Rata combinată (raportul dintre cheltuieli şi daune şi primele subscrise), un indicator care monitorizează cât de bine a stabilit compania preţurile în raport cu cheltuielile, ajungea la 114% anul trecut, cu şase puncte procentuale peste nivelul din 2012. O rată combinată de peste 100% indică pierdere din activitatea de subscriere.

Totodată, rata daunei şi cea a cheltu¬ielilor de administrare, elemente care intră în structura indicatorului, scot în evidenţă sur¬sele din care izvorăsc problemele companiilor de asigurări: incorectitudinea preţurilor în raport cu riscurile asumate, costurile prea mari cu administrarea poliţelor emise, dar şi valoarea acestor cheltuieli în raport cu gradul de cuprindere în asigurare.

SURSA: ZF.