Ioana Petrescu spune că reducerea CAS nu va crea "mărețul gol" de 5 miliarde lei. Ministerul pe care îl conduce a estimat un minus de 6,48 miliarde lei

Data publicarii: 04-08-2014 | Finante-Banci
Ioana Petrescu, ministrul finanțelor, susține că reducerea CAS nu va crea "mărețul gol" de 5 miliarde lei, fără a preciza exact cât va fi impactul bugetar. în același timp, instituția pe care o conduce a evaluat, în momentul elaborării legii privind scăderea CAS cu 5%, că golul de venituri va fi de 1,12 miliarde lei în ultimele trei luni din acest an. Pentru 2015, a estimat pierderi de 6,48 miliarde lei, pentru 2016 de 6,82 miliarde lei și pentru 2017 de 7,18 miliarde lei.

'Eu sunt pentru reducerea impozitelor. (...) Veniturile din CAS în PIB nu au avut de suferit în anii în care CAS a fost redus. Motivul este acela că nivelul de impozitare este mult prea mare, peste acest nivel angajatorii nu mai angajează în mod legal. Au fost discuţii cum se acoperă măreţul gol de 5 miliarde de lei. Să fim foarte clari, acea gaură de 5 miliarde de care s-a discutat nu are cum să fie de 5 miliarde, decât dacă niciun angajator nu angajează pe nimeni în plus, dacă niciun angajator nu foloseşte banii pe care îi are în plus să creeze investiţii, dacă acel angajator ia acei bani în plus şi îi pune la saltea. Da, în cazul acesta, vom avea o gaură de 5 miliarde, dar nu va fi atât, va fi mult mai puţin pentru că există efecte pozitive în economie', a declarat Petrescu.

SURSA: Capital.