Marile bănci din Rusia critică includerea lor pe lista sancţiunilor UE

Data publicarii: 04-08-2014 | Finante-Banci

Principalele bănci din Rusia critică includerea loc pe lista noilor sancţiuni impuse Rusiei pentru implicarea în conflictul din Ucraina, Sberbank, cea mai mare bancă din ţară, susţinând că blocarea accesului său la piaţa europeană de capital nu va avea vreo contribuţie la rezolvarea crizei.

Statele Unite şi Uniunea Europeană acuză că rebelii din Ucraina au doborât un avion malaezian în estul Ucrainei, pe 17 iulie, cu armament furnizat de Rusia, relatează Financial Times.

Includerea Sberbank, care domină piaţa creditelor de retail şi pentru companii din Rusia, conferă sancţiunilor UE potenţialul de a afecta economia Rusiei mai mult decât cele mai recente măsuri punitive anunţate săptămâna trecută de Statele Unite.

"Adăugarea Sberbank, care nu are nicio legătură cu evenimentele geopolitice, pe lista sancţiunilor subminează fundamentele sistemului financiar şi nu contribuie la atenuarea crizei europene provocate de situaţia din Ucraina", se arată într-un comunicat al instituţiei financiare, care reia punctul de vedere exprimat anterior de guvernul rus.

VTB, a doua mare bancă din Rusia, a criticat la rândul ei sancţiunile.

"Astfel de sancţiuni contravin valorilor democratice ale Europei, arătând că sunt împotriva intereselor proprii, pentru a se supune colegilor de peste ocean", potrivit unui comunicat VTB.

SURSA: Mediafax.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: