Bancherii ieftinesc creditele noi, dar îşi presează clienţii existenţi cu marje de dobândă de 6%

Data publicarii: 06-08-2014 | Finante-Banci

Sistemul bancar afişa la nivelul lunii iunie o rată medie a dobânzii la creditele noi în lei acordate populaţiei şi firmelor de 7,1% pe an, cu circa un punct procentual sub nivelul din luna mai, în timp ce bonificaţiile oferite deponenţilor au alunecat uşor sub nivelul de 2,5% pe an, arată datele agregate de BNR.

Marja de dobândă (diferenţa dintre credite şi depozite) a scăzut astfel pentru prima dată în ultima jumătate de an sub 5 puncte procentuale. Determinantă pentru evoluţia dobânzilor la credite a fost ieftinirea leilor pe piaţa interbancară şi nu îngustarea marjelor fixe de către bănci.

„Scăderea vine în principal din ajustarea dobânzilor la evoluţia indicelui Robor. Nu am observat mişcări de reducere a marjelor de câştig ale băncilor. Băncile nu sunt dispuse să renunţe la marjele de câştig din cauza volatilităţii dobânzilor pe piaţa interbancară“, comentează Liviu Andrei, directorul executiv al brokerului de credite Alliance Finance.

Majoritatea băncilor au ajustat nivelul dobânzilor în luna iunie în concordanţă cu evoluţia costului finanţării pe piaţa interbancară. Nivelul mediu al dobânzii Robor la 3 luni a fost de 2,5% pe an în luna iunie, în scădere de la 3,1% pe an în luna martie, la ultima rundă de actualizare a dobânzilor.

SURSA: ZF.