Varoufakis a anticipat ca Tsipras va ceda la negocieri si considera ca Eurogrupul este controlat total de Schauble

Data publicarii: 15-07-2015 | Economie

Fostul ministru grec de finanţe, Yanis Varoufakis, a afirmat - într- un interviu acordat revistei NewStatesman înaintea acordului convenit duminică noaptea de premierul Alexis Tsipras cu zona euro - că Eurogrupul este controlat 'total' de ministrul german de finanţe Wolfgang Schauble, adăugând că nu ar fi surprins dacă Tsipras va ceda la negocieri, lucru ce pare că s-a şi întâmplat, relatează luni agenţiile AFP şi EFE.
'Este o orchestră rafinată, în care Schauble este directorul', astfel este caracterizat Eurogrupul de către Varoufakis. 'Totul se petrece în armonie. Uneori orchestra se dezarticulează, dar atunci el o uneşte din nou şi îi redă tonul'. Singurul care uneori nu este de acord într-un mod 'foarte subtil' este ministrul francez de finanţe, care însă în final 'se pliază şi acceptă' şi el linia oficială, adaugă fostul ministru grec.
Varoufakis mai susţine că deşi unii dintre miniştri şi reprezentanţi ai instituţiilor internaţionale, precum FMI, empatizau cu el în privat, la negocieri acceptau şi ei versiunea oficială pe care el nu o agrea.
Referindu-se la negocierile cu partenerii din zona euro, Varoufakis a criticat ceea ce a numit 'totala lipsă de scrupule democratic din partea celor care se declară apărătorii democraţiei în Europa'. El menţionează că atunci când încerca să prezinte un argument economic omologilor săi europeni, aceştia nu se implicau şi în final rămâneau la înţelegerea stabilită înaintea reuniunii. Iar poziţia lui Schauble era: 'nu voi negocia programul, a fost acceptat de guvernul anterior şi nu vom accepta ca alegerile să schimbe ceva', mai spune fostul ministru grec.
Pe de altă parte, Varoufakis a declarat că unele guverne ale ţărilor europene foarte îndatorate, pe care nu le numeşte, au fost de la început 'inamici energici' ai guvernului Tsipras, pentru că dacă acesta din urmă ar reuşi să obţină un acord bun cu creditorii internaţionali, respectivele guverne ar fi suferit prejudicii politice pe plan intern.
Fostul ministru grec de finanţe a recunoscut totodată că se simte 'uşurat' că a părăsit această funcţie ce implica negocierea unei poziţii 'tot mai greu de apărat'. De asemenea, a mărturisit în premieră că şi-a dat demisia nu doar pentru că nu era agreat de creditori, ci şi pentru că după referendumul de pe 5 iulie el dorea ca guvernul grec să urmeze o linie dură la negocieri, poziţie respinsă de mai mulţi membri ai executivului de la Atena.
Cât despre negocierile purtate de Tsipras duminică, Varoufakis a spus că nu l-ar surprinde dacă acesta ar accepta un acord prost. 'Pot să înţeleg că simte că are o obligaţie faţă de oamenii care îl sprijină, care ne sprijină, să nu permită ca această ţară să se transforme într-un stat falit', astfel şi-a explicat el acest sentiment mărturisit înainte ca Tsipras să încheie cu zona euro un acord prin care a făcut concesii majore.

Agerpress