Anghel (BVB): Piaţa românească de capital a performat foarte bine, în ciuda turbulenţelor din regiune

Data publicarii: 15-07-2015 | Finante-Banci

Piaţa românească de capital a performat foarte bine, în ciuda turbulenţelor din regiune despre care s-a discutat, un plus fiind nivelul foarte ridicat al dividendelor oferite de companiile listate, în comparaţie cu regiunea, a declarat, marţi, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Lucian Anghel.

"Piaţa de capital a performat foarte bine, în ciuda acestor turbulenţe din regiune despre care s- a tot discutat. Piaţa românească de capital are o caracteristică remarcabilă: acordă dividende foarte ridicate, prin comparaţie cu pieţele de capital din regiune. Este greşit să compari un indice (BET) cu alţi indici, fără să incluzi şi dividendele care ne deosebesc în sens pozitiv de alte pieţe de capital. În general, trebuie să compari mere cu mere, nu mere cu pere. Dacă luăm în calcul şi dividendele, în ciuda turbulenţelor întâmplate în Grecia şi a inflamării percepţiei cu privire la întreaga regiune, totuşi, creşterea de 7,42% (BET-TR) de la începutul anului este o performanţă foarte bună în condiţii dificile. Cred că investiţiile în piaţa locală de capital şi anul acesta au dovedit că sunt atractive prin comparaţie cu alte tipuri de plasamente", a menţionat Lucian Anghel, la debutul companiei IAR Braşov pe piaţa principală a BVB.

În opinia acestuia, investiţia pe piaţa de capital trebuie privită pe termen mai lung, "nu pe termen de o săptămână sau o zi".

"În general, s-a scris mult despre scăderi pe bursă în ultima perioadă. Cred că măcar o perioadă de 6 - 12 luni ar trebui să luăm în calcul când analizăm performanţa investiţiei", a mai spus Lucian Anghel.

Acesta a adăugat că speră ca, în viitor, Ministerul Economiei sau Ministerul Muncii să mai vândă participaţii minoritare din IAR, fără ca statul să piardă controlul, iar capitalizarea companiei ar putea creşte în continuare prin majorarea free-float-ului, fapt care ar putea atrage mai mulţi investitori instituţionali.

"Personal, mi-aş dori ca pe viitor Ministerul Economiei sau Ministerul Muncii, care sunt acţionari, să poată să vândă participaţii minoritare, fără ca statul să îşi piardă controlul. Acest lucru ar atrage noi investitori, ar creşte flee-float-ul (acţiunile libere la tranzacţionare - n. r.) şi cred că valoarea şi capitalizarea companiei ce activează într-o ramură de înaltă tehnologie ar fi posibil să crească în continuare", a explicat el.

Compania de stat pentru reparaţii şi mentenanţa aeronavelor IAR Braşov (IARV) a debutat, marţi, pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în urma transferului de pe piaţa Rasdaq. Transferul a fost decis de acţionarii IAR în luna februarie a acestui an, iar la începutul lunii iulie compania a primit aprobare din partea Consiliului de Administraţie al BVB.

Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: