Bancile din Grecia ar trebui redeschise numai dupa ce vor fi recapitalizate (BCE)

Data publicarii: 17-07-2015 | Finante-Banci
Băncile din Grecia ar trebui redeschise pentru afaceri numai după ce vor fi recapitalizate şi vor avea asigurată finanţarea de la Banca Centrală Europeană (BCE), a afirmat Andreas Dombret, membru al Boardului Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), transmite Bloomberg.
'În primul rând, trebuie să existe garanţii că băncile elene vor fi recapitalizate suficient conform prevederilor noului pachet de asistenţă financiară. În al doilea rând, ele trebuie să dispună de suficiente lichidităţi în cazul în care cei care au depozite vor să retragă mai mulţi bani, după redeschiderea băncilor recapitalizate', a declarat Andreas Dombret, membru a l Boa rd-ului Mecanismului European de Supervizare Bancară (SSM) al BCE.
Declaraţiile sale indică că BCE nu crede într-o redeschidere rapidă a băncilor elene. Joi este prevăzută o reuniune a Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene, care ar putea decide majorarea plafonului finanţării de urgenţă destinată creditorilor eleni, situat în prezent la 89 de miliarde de euro.
Liderii zonei euro au ajuns, luni, în unanimitate, la un acord cu privire la un nou program de asistenţă financiară ce va fi acordat Greciei de creditorii internaţionali (UE, BCE şi FMI). Eurogrupul a cerut transferarea unor active elene în valoare de până la 50 miliarde de euro într-un fond independent. Jumătate din Fondul de privatizare, de 50 de miliarde de euro, va fi utilizată pentru recapitalizarea băncilor elene, care apoi vor fi privatizate, a anunţat cancelarul Germaniei, Angela Merkel.
'Ar trebui să ne ghidăm după aceste cifre dar este necesară o verificare amănunţită a bilanţurilor. Dacă necesităţile de capital vor fi mai ridicate decât ne-am aşteptat, trebuie să existe posibilitatea revizuirii cifrelor', a explicat Dombret.
Băncile din Grecia, care nu au funcţionat în ultimele două săptămâni din cauza retragerilor masive de numerar, vor rămâne închise până joi. Luni, Guvernul de la Atena a decis să menţină restricţiile asupra mişcărilor de capital, precum şi decizia închiderii băncilor, măsuri în vigoare începând din data de 29 iunie.
La finele lunii trecute, autorităţile de la Atena au fost nevoite să introducă restricţii asupra mişcărilor de capital în contextul retragerilor masive de fonduri din bănci de către deponenţii îngrijoraţi de întreruperea discuţiilor dintre Grecia şi creditorii săi internaţionali, UE, BCE şi FMI. Pentru a evita prăbuşirea băncilor, premierul elen Alexis Tsipras a decis să limiteze retragerile zilnice de numerar de la ATM-uri la 60 de euro.
Cele patru mari bănci greceşti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank - sunt prezente şi pe piaţa din România. AGERPRES
Tag-uri: