BCE a mentinut dobanda de baza la nivelul minim record de 0,05%

Data publicarii: 17-07-2015 | Finante-Banci

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, să lase nemodificată dobânda de politică monetară în zona euro la nivelul minim record de 0,05%, nivel la care se află din luna septembrie 2014, pe măsură ce continuă cu programul de relaxare cantitativă destinat să impulsioneze inflaţia şi să revigoreze economia zonei euro, transmit AFP şi Reuters.

De asemenea, BCE a decis, joi, să menţină nemodificată şi dobânda la facilitatea de creditare marginală, la 0,30%, precum şi dobânda la depozite, la minus 0,20%.

Atenţia analiştilor, care se aşteptau ca BCE să menţină status quo-ul, se va îndreptată spre conferinţa de presă a preşedintelui BCE, Mario Draghi, programată să înceapă la ora 12,30 GMT. Este foarte probabil ca Draghi va fi întrebat despre posibilitatea ca BCE să acorde finanţare de urgenţă pentru băncile greceşti precum şi despre portofoliul de obligaţiuni guvernamentale greceşti deţinut de BCE.

Băncile din Grecia, care nu au funcţionat în ultimele două săptămâni din cauza retragerilor masive de numerar, vor rămâne închise până joi şi nu vor fi redeschise până când BCE nu va restabili finanţarea de urgenţă destinată creditorilor eleni (ELA), a anunţat ministrul elen al Economiei, George Stathakis. 

AGERPRES

Tag-uri: