Consiliul inteleptilor din Germania: Statele din zona euro ar trebui sa poata intra in faliment

Data publicarii: Astazi, 29-07-2015 | Economie
Consiliul înţelepţilor din Germania - alcătuit din cei mai buni economişti ai ţării care sfătuiesc Guvernul de la Berlin - s-a declarat în favoarea creării unui mecanism de insolvenţă suveran pentru statele din zona euro, prin care acestea pot, în ultimă instanţă, să părăsească blocul monetar, transmite Reuters.

Într-un raport special publicat marţi, 'cei cinci înţelepţi ai economiei', care consiliază de peste 50 de ani Executivul german, susţin că actuala criză a datoriilor din Grecia arată necesitatea unor noi reforme pentru a face zona euro mai stabilă. Pe lângă măsurile ce prevăd o uniune bancară mai profundă în Europa, Consiliul înţelepţilor crede că este necesară înfiinţarea unui mecanism pentru o intrare ordonată în incapacitate de plată, care ar face credibilă clauza 'bail-out' (asistenţă financiară) din zona euro.

'Pentru a asigura coeziunea Uniunii Monetare, trebuie să recunoaştem că votanţii din statele creditoare nu sunt pregătiţi să finanţeze permanent ţările debitoare', a afirmat preşedintele Consiliul experţilor în economie din Germania, Christoph M. Schmidt.

Un astfel de mecanism de insolvenţă ar forţa creditorii să-şi asume pierderi, dacă statele intră în incapacitate de plată, ceea ce-i va determina pe investitori să analizeze mai mult riscurile suverane, apreciază Consiliul înţelepţilor din Germania, recomandând ca ieşirea unei ţări din zona euro să rămână posibilă, dar 'numai în ultimă instanţă'.

'Un stat membru care este permanent necooperant nu ar trebui să poată ameninţa existenţa euro', consideră economiştii germani.

AGERPRES
Tag-uri:
Ultimele stiri pe BankNews.ro: