Traderii se asteapta la extinderea programului BCE de achizitionare de active, in valoare de 1.100 de miliarde de euro

Data publicarii: 15-09-2015 | Finante-Banci
Banca Centrală Europeană va extinde şi va prelungi programul de relaxare cantitativă (QE) dincolo de septembrie 2016, ca urmare a aşteptărilor privind inflaţia, este concluzia unui sondaj de opinie derulat de Reuters în rândul a 19 traderi.

În martie, Banca Centrală Europeană a demarat mult aşteptatul program de relaxare cantitativă, în valoare de 1.100 de miliarde de euro, menit să redreseze economia zonei euro şi să evite riscul unei spirale deflaţioniste. Preşedintele BCE, Mario Draghi, a anunţat achiziţiile lunare combinate de obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro, din martie 2015 până în septembrie 2016.

La şase luni de la lansarea programului, traderii cred că BCE va adopta noi măsuri pentru a sprijini economia zonei euro şi majorarea inflaţiei. 11 dintre cei 19 traderi intervievaţi susţin că BCE va extinde programul de achiziţii cu încă 20 de miliarde de euro lunar, suma totală din fiecare lună ajungând la 80 de miliarde de euro. Traderii sunt convinşi că Banca Centrală Europeană va prelungi programul de relaxare cantitativă.

'Nu cred că există altă alternativă, BCE caută să adopte măsuri pentru majorarea inflaţiei, iar evoluţiile actuale sunt în sens invers', a declarat un trader.

De asemenea, traderii au estimat că băncile din zona euro vor împrumuta săptămâna aceasta de la BCE 70 de miliarde de euro.

Măsurile de relaxare cantitativă lansate de Banca Centrală Europeană vor fi menţinute 'atât timp cât va fi necesar' şi până când obiectivele privind inflaţia vor fi îndeplinite, a afirmat recent preşedintele BCE, Mario Draghi.
Declaraţiile sale contrazic temerile pieţelor f inanciare potr ivit cărora recentele date încurajatoare privind creşterea zonei euro vor determina BCE să retragă programul de achiziţii de obligaţiuni înainte de data stabilită, septembrie 2016.

'Deşi vedem efectele substanţiale ale măsurilor noastre asupra preţurilor activelor şi încrederii în economie, ceea ce contează este să vedem un efect echivalent asupra investiţiilor, consumului şi inflaţiei. Vom implementa complet programul nostru', a afirmat Mario Draghi.

Conform datelor Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a menţinut la 0,2% în august, un nivel similar cu cel înregistrat luna precedentă. Rata inflaţiei în cele 19 state membre ale zonei euro a revenit în teritoriul pozitiv în mai, pentru prima dată după şase luni, ajungând la nivelul de 0,3% şi calmând îngrijorările cu privire la posibilitatea unei deflaţii în zona euro. Între timp însă creşterea preţurilor a revenit şi stagnează la nivelul de 0,2%. Cu toate acestea, rata anuală a inflaţiei în zona euro este mult sub ţinta Băncii Centrale Europene care mizează pe o creştere a preţurilor de sub 2%.

Pe lângă măsurile de relaxare cantitativă introduse de Banca Centrală Europeană, creşterea zonei euro a fost stimulată de preţul scăzut al ţiţeiului şi deprecierea euro.

Conform estimărilor BCE, rata inflaţiei se va situa anul acesta la 0,7% şi la 1,3% anul viitor - mult sub ţinta de 2% avută în vedere de instituţie. Şi aceste proiecţii ar putea fi revizuite în scădere, deoarece nu reflectă pe deplin recentele scăderi ale preţului la ţiţei.

AGERPRES